Vyhledávání

Kontakt

Josef Lampert a Eliška Havlíková
Týn nad Vltavou (Czech), Měcholupy (Czech)

blackheartzine@seznam.cz

Rozhovor s pořadatelem „Rácou“ festivalu AMF a WAF

14.02.2013 12:35
1. Čus Ráco! Jak si k tomu přišel, pořádat festivaly. Co tě k tomu vedlo?
Ahoj , taky zdravím ! S metalem žiju už od puberty a to je již dost dlouhá řádka let.. Dá se říct , že když jsem metal začal poslouchat , byl tehdy ještě jen jeden.. J Za ty léta jsem se již nachomýtl u různých projektů , ať už jako pořadatel , manažer několika kapel , nebo třeba bedňák. Koncem roku 2010 jsem byl požádán hronovskou kapelou Inpain o pomoc při rozjetí této kapely na českých pódiích. V rámci této spolupráce jsme udělali několik výměnných koncertů pro 3-4 kapely a potom přišla nabídka od provozovatele areálu v Pohoří. Pro festival jsme se rozhodli téměř okamžitě , čímž se rozjel vlak , z něhož už se nedaalo a ani se mi nechtělo vystoupit. Moje spolupráce s Inpainem poté skončila , ale nadále mi tato kapela pomáhá s realizací festivalu , za což jim patří můj dík.
2. Festival byl pořád pořádaný v Pohoří, nebo někde jinde?
Již jsem v minulosti dělal několik akcí různého rozsahu , ale pod názvem AGRESSIVE MUSIC FEST se festival nikdy nekonal jinde než v Pohoří a pokud to půjde , tak bych byl rád , aby to tak zůstalo.
3. Jak dlouho tento festival pořádáš?
AMF vstupuje do svého třetího ročníku , přičemž první dva ročníky proběhly v jednodenním formátu a třetí již bude dvoudenní.
4. Letos si začal pořádat nový festival a tím je WAF(Winter agressive festival). Jak jsi na to přišel, inspirovalo tě něco a jak to vidíš, myslíš, že bude úspěšný?
WAF bych tak trochu bral jako součást AMF.. V podstatě se jedná o velmi podobný projekt , přičemž jeden je pouze zimní a menší verzí toho druhého. V rámci AMF jsme zabookovali pro ročník 2013 celkem 21 kapel . Nabídek ale přišlo tolik , že jsem byl nucen několikanásobek tohoto počtu odmítnout. Samozřejmě se našly mezi nimi kapely horší , dobré , i skvělé… Některé z nich jsme pozvali na WAF , protože je chceme fanouškům nabídnout. Inspiraci velkými festivaly rozhodně nepopírám . Nebudeme vymýšlet , co už bylo vymyšleno.. J O úspěšnosti WAF prozatím nechci nic předpovídat. První ročníky akcí mívají většinou problémy s návštěvností a myslím , že se tohle nevyhne ani nám… Rád se nechám příjemně překvapit. J
5. Kapely na festivaly vybíráš podle svého gusta? Na AMF 2013 jsou kapely hodně různorodé. Nebo kapely ti píšou sami o účast?
Ohledně nominací kapel na oba festivaly platí několik pravidel. První kapely jsou námi oslovovány na základě výběru podle Bandzone , popř. podle mého gusta , jak píšeš .. 
V další vlně vybíráme z kapel , které se nám sami ozvou. Samozřejmě při výběru kapel hraje roli ochota ke spolupráci s festivalem na propagaci , důraz bereme na promo kapely , jesti disponuje slušnou nahrávkou , nebo dokonce videem… Kapely se snažíme celoročně propagovat na našem webu , fb a jiných sítích.. pokud to vše má k něčemu vypadat , jsou výše uvedené materiály nutné. Sestavu se snažíme spáchat tak , aby byly zachovány zásady festivalu , kterými jsou především pohoda , nekomerčnost a vysoká kvalita muziky.
6. A jaký kapely z česko-slovenské scény máš nejraději? Máš nějakou nejoblíbenější ,nebo máš všechny na stejné urovni?
No to je otázka „na tělo“ J Rozhodně mám mezi ČS kapelami svoje favority.. Myslím , že nelze mít ke všem stejný vztah. Vzhledem ke svému věku jsem především fanouškem staré školy českého metalu , takže si rád zajdu na Debustrol , Arakain , nebo třeba Krucipusk. Nepřekonaný je podle mne Master ´s Hammer. Z novějších si rád poslechnu třeba Dymytry. Na ostatní se podívej na playlist AMF 2013 . 
7. A máš nějaké výdělky z festivalů. Nebo to máš jen tak tak?
S výdělky je to trochu horší… pokud se podíváš na sestavy všech ročníků , zjistíš , že na festivalu se zvedá jak počet kapel v playlistu , tak i počet headlinerů . S tím se samozřejmě zvyšuje rok od roku i rozpočet. Je pro nás důležité , aby se festival rozvíjel a získával nové fans. Proto se snažíme neustále vylepšovat a zdokonalovat , ať už v oblasti zvukové techniky , provedení stage, či servisu pro fans. Samozřejmě bychom byli rádi , kdyby po festivalu zůstala v kase nějaká kačka , ale předpokládám , že bychom ji zase vložili do dalšího ročníku. Obě verze festivalu dělám jako své hobby a přirovnávám to k jiným bláznům , kteří třeba lezou po horách , nebo létají s ultralehkým letadlem – sezóna je přece také něco stojí.. Nemyslíš ?
8. Díky za rozhovor a těším se na WAF a taky AMF. Čus
Taky děkuji a zdravím všechny fanouchy dobrého metalu a čtenáře BLACK HEART ZINE !!